Nejím margaríny

1. března 2013 v 13:02 | Nikolas |  vzkazník
A nejím i mnoho dalších věcí, u kterých s námi výrobce zametá jako s naprostými hlupáky. Celý svůj život jsem byla hrdá na to, že mě rodiče nerozmazlovali a že sním naprosto všechno (jedinou výjimkou byla játra a trochu jsem se cukala i u králíka či červené řepy, ale oboje jsem snědla, pokud jsem musela). Takové to "nejím ryby", "nejím houby, protože jsou odporné", "nejím vajíčka" a tak dále mi vždy připadalo spíše směšné a jako chyba ve výchově. Každopádně až ve svých dvaadvaceti letech jsem si řekla dost a začala jsem si vybírat, co jíst budu a co do pusy prostě nestrčím.


Ovšem neudělala jsem taková omezení proto, že by mi některé výrobky přestaly chutnat. Naopak je to výsledek mého dlouhodobého sledování pořadů typu Peklo na talíři a A dost, čtení článků (nejen) o zdravé výživě a v neposlední řadě i monitorování aktivit Milana Jeglíka, který se v Indonésii bije za přírodu a nebohá zvířata zabíjená pro potěšení či gastronomický zážitek.

Jednoduše už mám dost toho, jak se jako lidstvo chováme k Zemi. Jak ničíme deštné pralesy, zabíjíme zvířata, znečišťujeme ovzduší i moře. Vadí mi to, ale co s tím člověk jako jednotlivec udělá? Jediné, čím můžu pomoci je to, že přestanu být hloupou ovcí v konzumní společnosti. Proč bych měla dát peníze na máslo, které ve skutečnosti není máslo, i když se to na obalu píše, protože má méně než osmdesát procent tuku? Proč bych měla utrácet za hovězí maso, které je ve skutečnosti konina (tady je třeba podotknout, že je mi jinak úplně jedno, jaké maso sním - klidně koně, klidně hada, klidně i člověka, pokud by na tom závisel můj život)? Proč nás musí světové značky takhle šidit a my si to klidně necháme líbit?

Margaríny jsem přestala jíst už před několika měsíci. Prvotními důvody byl vysoký obsah soli, vysoký podíl vody a "umělá" chuť. Až později jsem se dozvěděla, že navíc margaríny obsahují palmový olej, který nejenže je pro naše tělo škodlivý, ale také se kvůli němu ve velkém kácí deštné pralesy a tím mizí biotopy ohrožených zvířat (například orangutani - často podléhají třeba četným popáleninám). Palmový olej se navíc vyskytuje i v takových potravinách, jako jsou levné čokolády (prý zapříčiní takový ten efekt, při kterém se vám čokoláda úplně rozplyne na jazyku), Nutella, chipsy, některé sprchové gely či šampony (např. značka Dove a Palmolive), tyčinky (Kit Kat, Bounty) a mnoho dalších a dalších. Nejhorší na tom ale je, že většina výrobců ho ve složení na obalu výrobku ani neuvádí, protože stačí, když je tam napsáno jen "rostlinný tuk".

Na jedné z přednášek nám říkali, že v Indonésii každou minutu mizí prales o rozloze 26 fotbalových hřišť - no dokážete si to vůbec představit? To je neuvěřitelné číslo...


A já prostě odmítám, aby ze mě někdo dělal hlupáka. A odmítám svým životem přispívat k drancování planety. Jasně, třeba vegetariánem se nikdy nestanu, elektřinu si taky od bytu neodpojím, auto a autobus nevyměním za vlastní nohy či kolo, ale aspoň na to jídlo se zaměřím - dělám tím něco pro nejen pro přírodu, ale i pro sebe, protože na co se ládovat nezdravými věcmi, když se dají koupit mnohem chutnější a zdravější varianty? Například jeden z posledních dílů Pekla na talíři se věnoval bujónům. Samozřejmě jsou to všechno totální sračky (jiné slovo se zvolit nedá) a já se upřímně těším, až jednou budu vařit polévky z pořádného domácího vývaru - a ne z těchto odporných náhražek, které ve většině případů ani nechutnají po mase.

Co tedy nejím? Možná je spíš lepší říct, čemu jsem se začala vyhýbat... Takže, margaríny, kečupy, limonády, chipsy, Kit Kat, tavené sýry, čokolády s nízkým obsahem kakaa, Nutellu a podobné, energetické nápoje, bagety z automatů. Pak taky snažím jíst v omezené míře bílé pečivo a výrobky, ve kterých je až podezřelé množství éček (věděli jste, že se používá do potravin třeba i taková ropa, kyselina benzoová, dehet nebo dusitan draselný, který je při požití toxický?), ale to už je vyloženě spíš kvůli mému zdraví, než kvůli přírodě.

Na závěr bych jen chtěla říct, že už jsem si zvykla číst v obchodech etikety a doporučovala bych to všem. Nemusíme ze sebe dělat hned šílence přes zdravý životní styl nebo členy Greenpeace, ale řekla bych, že v dnešní době se v obchodech nemůžeme divit ničemu, a proto by bylo dobré naučit se vybírat. Já vím, že mnohdy to vyjde trochu dráž - náhražka másla stojí mnohem míň než kvalitní máslo (já kupuju Jihočeské), bujon nám zase ušetří čas... Ale to není přece až takový rozdíl.
 


Komentáře

1 Matthias | E-mail | Web | 1. března 2013 v 14:17 | Reagovat

Margarín je hlavně nezdravá napodobenina másla.

Já jsem nikdy nejedl maso a když mi někdo řekl, že je to následkem "špatné výchovy" či "rozmazlování", vždycky jsem měl chuť takovému člověku fláknout, aby se probral.

Takže tak.

2 Nikolas | Web | 1. března 2013 v 15:08 | Reagovat

[1]: No a kdybys byl moje dítě, tak fláknu já tobě. Ale o tom tento článek není, jak určitě vidíš, jestli jsi ho teda přečetl celý a ne jen první odstavec. ;)

3 Matthias | E-mail | Web | 1. března 2013 v 15:25 | Reagovat

[2]: Tak v tom případě doufám, že neplánuješ děti.

Řeknu ti to takhle, když si dám do pusy nějaký kus jídlo a on chutná jako hovno postříkaný koňským semenem, že se mi z toho udělá blbě, až bych blil, fakt nechápu, jaký na to mám vliv výchova.

Miluji tyhle primitivní čecháčkovský názory.

4 Colorizování | Web | 1. března 2013 v 15:34 | Reagovat

Pěkné :-)

5 Tai Todd | Web | 1. března 2013 v 15:40 | Reagovat

Taky jsem jako dítě byla naučená jíst vše, nejdla jsem jen houby, protože se mi z nich nadavovalo a ono "To nejím", aniž by to často lidi vůbec kdy ochutnali jsem nechápala.Ale zase, neviděla bych v tom vyloženě chybu ve výchově, chybou je, když to dítě nechce jíst, aniž by to kdy ochutnalo nebo je fakt vybíravé, ale jinak jde o chu´tové buňky, základy které jsme dostali už v děloze, to co jedla matka a tak- to taky  dost ovlivňuje... Jsem už šest let vegetariánka, to byl první krok a postupně s vegetariánstvým jsem se naučila se víc dívat,co jím, co to obsahuje a podobně. Másla nejím vůbec, právě proto, co je to za svinstvo, stejně, jako jogurty, šitské limonády, ani moc nedám sladkému a slanému, ale na stranu druhou, dnes jsou náhražky skoro ve všem a, jak si člověk nepěstuje, nepeče a nechová sám, nemá nikdy jistotu, co v tom vážně je.

6 lenny | Web | 1. března 2013 v 15:45 | Reagovat

gratuluji a jen doufám, že (třeba i díky mému působení) bude takových lidí přibývat :)

7 Zmražená opice | Web | 1. března 2013 v 15:49 | Reagovat

My jsme doma vždycky kupovali margaríny, protože byly levnější než máslo. Ale v poslední době se to nějak změnilo, a teď kupujeme spíš máslo, protože je lepší a přírodnější.
S masem problém nemám - když koupíme kuře, tak poznáme, že je to kuře, a berana jsme si u dědy sami zabili, takže u toho taky víme, co je to zač.
A k té zmlsanosti - já toho hoodně nejím (červenou řepu, špenát, droždí, cibuli, vařenou mrkev, celer, dýni..), ale je to proto, že se mi ty věci prostě hnusí (cibule, špenát a řepa), nebo že mi smrdí (droždí). To ostatní nejím když nemusím, ale když je to potřeba, dokážu se překonat. Donedávna jsem ještě nejedla salátovou okurku a rajče jenom proto, že mi to prostě nechutnalo, ale pak jsem si řekla, že je to zdravé, a tak to prostě jíst budu. A teď, asi tak po roce, už mi to pomalu i začíná chutnat :)

8 Nikolas | Web | 1. března 2013 v 15:58 | Reagovat

[3]: Ty máš jednu krásnou vlastnost - vždycky se chytneš ve článku nebo komentáři něčeho, co vůbec není jeho hlavní myšlenkou. Ale mě to nechává v klidu, já vůbec nepíšu pro tebe, protože vím, že my dva nemáme společné snad naprosto nic. Nehodlám tu s tebou diskutovat o tom, jestli se maso má jíst nebo ne. Ty si ho nejez, já ho miluju a moje děti ho jednou budou jíst taky. Protože pokud k tomu nebudou mít nějaký smysluplný důvod (například se stanou zarytými vegetariány, kteří maso odmítají z etických či náboženských důvodů, a ne, že by jen prostě říkali, že jim maso nechutná), tak jim prostě nedám prostor pro to, aby ho neměli rádi. A tobě to může být úplně jedno. :)

[5]: To ses do toho hezky zapálila. :) Já bych sice vegetarián být nemohla, ale jinak ty věci jako jogurty a podobně už se teď taky snažím trochu kontrolovat. Nejdřív jsem to chtěla začít dělat kvůli hubnutí, ale pak mi došlo, že ono vlastně jíst dobře a zdravě je důležité pro každého, nejen pro ty, kteří potřebují sundat pár kil. A máš pravdu - zrovna dneska jsem si v obchodě koupila semínka pažitky a budu sázet. Postupně toho snad budu mít víc. :)

9 Nikolas | Web | 1. března 2013 v 16:04 | Reagovat

[7]: U nás doma se taky kupuje margarín, ale řekla bych, že hlavním důvodem je to, že máslo se prý špatně roztírá, ale je to asi tak, že jsou všichni líní to máslo vytáhnout z lednice o chvilku dřív. :) Já si máslo kupuju na kolej a když jsem doma, tak prostě ten margarín nejím (ale tam si většinou koupí máslo Drahý, tak mu ujídám).
Jinak jak to tak píšeš s tou zmlsaností - já to takhle měla právě s červenou řepou, prostě mi přišla odporná, ale je pravda, že nedávno jsem ji měla a říkala jsem si, že vlastně není tak hrozná... :) A játra, ty už mám v plánu si jednoho dne taky usmažit, protože já prostě chci jíst všechno (kromě těch nezdravých umělin), beru to jako fajn výzvu - když už jím hady, možná psi a piju syrovou hadí krev, tak jakýpak copak. :D

10 Ježurka | Web | 1. března 2013 v 16:51 | Reagovat

No, já vím, že není zdaleka všechno jak by mělo být, ale nic se nemá přehánět, ne? Někdy si říkám, že je lepší nevědět. Ale co, já celý život doma vařím, tedy žádné pytlíkové polévky a podobná blafy, ale lituji ty, kteří se stravují v restauracích. Ani nechci vědět, z čeho tam vaří.

11 Nikolas | Web | 1. března 2013 v 16:57 | Reagovat

[10]: Přesně tak, stačí se jednou za čas podívat na Ano, šéfe a je mi z toho zle - dokonce i ten vývar tam nedělají z masa, ale z bujónu.. je mi z toho docela smutno.

12 Taychi | E-mail | Web | 1. března 2013 v 21:02 | Reagovat

Kdybys chtěla žít megazdravě, nekoupíš si v obchoděžádnou zeleninu, ovoce, maso, nic... Maso je dopovaný hormonama a antibotikama(který pak jíme i my), ovoce taky a maso.. některý je ještě pěkně plněný vodou. Ale taky se snažím hlídat si, co jím nebo to něčím vyvažovat...

Jinak s tím nejezením, já jsem byla vychována tím stylem, že jsem fakt jedla všechno. Každý maso, aspoň jsem z toho něco sezobla(i když to pak vypadalo strašně rozdrbaně), vyrůstala jsem na domácím sáddle s chlebem a  cibulí(domácí sádlo je tisíckrát lepší než jiné dnešní margaríny a tuky..., ale například rybu by do mě nikdo nedostal, vždycky jsem se z toho pozvracela, dále také játra a ledvinky, hnus... a dneska mám pomalu nutkání nejíst ani kuře, ostatní maso nejím vůbec, ačkoliv každé maso má v sobě něco dležitého pro tělo.

13 Moss | Web | 1. března 2013 v 23:48 | Reagovat

Já tedy čtu etikety už delší dobu, ale je to spíš tím, že jsem hodně nerozhodný a i v obchodě s jídlem strávím dlouho času, protože si všechno musím pečlivě pročíst, zhodnotit cenu a především, kdy to jídlo budu jíst.

Ale i tak si občas dám nějaké to nezdravé jídlo, možná až moc často a nejhorší je, že si to plně uvědomuji a vždycky mi v hlavě problikává, jak je to nezdravé, ovšem je to levné, či rychlé a já v tu dobu dávám přednost tomuto.
Avšak takový je život a lidská společnost, je ukradené, jak budou jednotlivci toužit po záchraně přírody, vždy to jiní překazí.

14 Říjnová | Web | 2. března 2013 v 0:26 | Reagovat

Myslím, že nad mým způsobem stravování by se většina lidí zhrozila. Když si něco kupuju sama, tak podle ceny, jinak domů kupuje jídlo mamka a já s tím problém nemám. To, co nejím, nejím proto, že mi to nechutná. Třeba máslo. Že se špatně roztírá, to bych ještě přežila, ale prostě ta chuť másla...Možná to mám z dětství, kdy rodiče mazali chleba pořádně a mě se z toho asi párkrát udělalo špatně. Radši mám Ramu a takovýhle sračky.
Taky nejím kopr, respektive bych asi nejedla koprovku, ale v Německu jsem zjistila, že se to dává do omáčky na kebab, takže jsem to přežila.
Červenou řepu taky nemusím, babička nám ji kdysi nutila. Taky nemám ráda játra, jednu dobu byly furt v jídelně.
Ale jinak jsem otevřená všemu, ochotná ochutnat (téměř) cokoliv. Nemůžu přece říct, že mi něco nechutná, když jsem to neochutnala.

15 Aailyyn | Web | 2. března 2013 v 13:32 | Reagovat

Levná čokoláda není čokoláda. Jenom oslazený tuk. To bych do pusy nevzala. Margarín je docela logická varianta másla. Máslo se pro náš životní styl nehodí.

16 Aailyyn | Web | 2. března 2013 v 13:52 | Reagovat

Jasně, že máslo je jakože poctivější. Ale my už si tak moc vlastně nemůžem dovolit jíst tahle poctivá jídla. :-) Pokud alespoň občas sleduješ tyhle věci o jídle a vaření, tak Havlíček ze Jste to, co jíte, někde nedávno prohlásil, že v naší kuchyni je máslo v podstatě zbytečnost. My nejdem po chlebu s máslem na pole kopat brambory. Takže se zavržením margarínu a propagací másla bych byla opatrná. Jasně, neublíží jednou za čas, ale pokud večeři pětkrát do týdne řešíte jako chleba s něčím a dali byste si na to tlustou vrstvu másla, tak si ani zdravotně dvakrát nepomůžete. Já osobně margaríny moc nejím, protože mi tolik nechutnají. Na druhou stranu mi chuťově vyhovuje pomazánkové máslo (složení jsem z hlediska přírodnosti a zdravosti nebo dietnosti nezkoumala) či sýr (a o těch vím, že koupit dobrý a poctivý sýr není jednoduchý). Na druhou stranu nemám problém jíst rohlík se šunkou i nasucho, bez namazání, takže se to tak nějak kompenzuje. Vždycky je to o míře a já si teda nemyslím, že margarín je v přiměřeném množství špatně a že máslo je univerzální záchrana. Levný čokolády mi přijdou jako bouda na spotřebitele. Jako čokoláda to vypadá, leží to vedle čokolád, ale jako čokoláda to nechutná. Jestli si to sem tam někdo koupí a ví, co to je a jaký je v tom rozdíl oproti skutečné čokoládě, pak asi nic namítat nemůžu.

17 Nikolas | Web | 2. března 2013 v 18:09 | Reagovat

[15]: Tak to je jasný, v tom Pekle na talíři taky říkali, že je nejlepší kupovat oboje a střídat to. Ani jedno není lepší nebo výrazně horší. Ale já prostě nehodlám jíst něco, v čem je palmový olej - i když samozřejmě je docela těžké zjistit, v čem všem je. Dobrým kompromisem jsou prý výrobky typu Creme Bonjour (to, co vypadá jako máslo). Pomazánkové máslo (to, které se teď bude přejmenovávat na "tradiční pomazánkové" apod., protože slovo "máslo" už být v názvu nesmí) moc ráda nemám, chuťově pro mě zase tak super není, ale taky si ho čas od času koupím. A margaríny jsou na mě docela slané, taky mi nechutnají.
Co se týče levných čokolád - to jsem zkusila jen párkrát a fakt nepotřebuju znovu. Podle mě to ani není dobré... Mám ráda čokoládu na vaření a většinou jak to nemá nad 75 %, tak to jde mimo mě.
Jinak si myslím, že spousta lidí ví tuto teorii o tom, co je úplně nezdravé, čím nás oblbují atd., ale dost lidem je to asi jedno... Hlavně, že je to v akci, nebo za výrazně nižší cenu. :(

18 Aailyyn | Web | 2. března 2013 v 19:44 | Reagovat

[17]: Pokud to nehodláš jíst z nějakého přesvědčení, to respektuju. Jen jsem chtěla nadnést jiný úhel pohledu na "naše super poctivé máslo X margarín hnusná náhražka".
Je fakt, že pokud nejsi celkem zdatná v luštění toho, co se tam píše, ve složení těžko se vyznat a důsledně se nějaké složce vyhnout. Což komplikuje život nejen těm, kteří určité suroviny z nějakého důvodu jíst nejen nechtějí, ale především nemůžou.
No jako levný čokolády, pro spoustu lidí je třeba symbol nadcházejících Velikonoc čokoládový zajíc. Nebo kolekce na stromku, taky mi to nepřipadá jako prototyp zrovna kvalitní čokolády. Já mám ráda Lindt čokoládu, Sladkou Vášeň nebo Ritter sport, všechny vysokoprocentní, tak od 70 % nebo 75 % kakaa už se to dá jíst. Ideál je tak osmdesát, osmdesát pět. :-)

19 Nikolas | Web | 2. března 2013 v 20:25 | Reagovat

[18]: No jo, Lindt - po té bych se ubila, ta je výborná. Ritter sport ani neznám, tak vyzkouším, až na ni v obchodě narazím. :)

20 pavel | Web | 4. března 2013 v 19:55 | Reagovat

Já stejně jím jen zeleninu a ovoce, tak nic řešit nemusím. :D

21 Nikolas | Web | 4. března 2013 v 20:53 | Reagovat

[20]: Zeleninu já teď skoro nejím, pokud nenajdu nějakou v akci, tak je všude hrozně drahá... Těším se na léto. :)

22 chudobka1970 | Web | 17. března 2013 v 21:11 | Reagovat

Tak nevím co je zajímavější,jestli článek nebo reakce na něj.Nejím pár potravin asi vinou výchovy,ale napravit to nejde.Zkoušela jsem to,ale dávicí a zvracecí reflex mám prostě zakořeněný příliš hluboko.U některých jídel stačí jejich vůně a jsem v háji.Je spousta lidí,kteří kupují levné potraviny,protože na ty kvalitní,zdravé prostě nemají peníze.Bohužel.Také sleduji Peklo na talíři a snažím se vyvarovat nekvalitních věcí.Ne vždy se mi to povede.Občas chuť vyhraje a na stole přistanou chipsy rozplývající se čokolády.Když jsem musela zůstat po 12 hodinové noční celý den vzhůru,nepohrdla jsem mimo kávy i energetickým nápojem.Je pravda,že daleko víc než dřív čtu obaly výrobků a pokud je tam víc éček,nekoupím je.Učím se vybírat si pokud možno kvalitní potraviny,ale učení je proces dlouhý...

23 ka | E-mail | 22. února 2014 v 19:42 | Reagovat

Narodil jsem se jako všežravec a také tak umřu. Jinak razím heslo co mi chutná, to mi neškodí. Samozřejmě neberu nikomu názor na to, jak se chce on sám stravovat a žít.

24 Wyrda | E-mail | Web | 9. listopadu 2014 v 20:48 | Reagovat

Margarín také nejím. Je to umělohmotná verze másla. Bavit se o vegetariánech a nedej Bože veganech je v tomto příspěvku myslím si zcestné. :-) A propos, když už to tu někdo nakousl... vracet se evolucí zpět a kurvit si život nežráním normálního žrádla je volba každého. Ale zavíral bych ty lidi, co řeknou "moje dítě nebo můj pes se rozhodl být veganem"... za týrání. Kurvit se musí každý sám, až když z toho má rozum.

25 Jana | E-mail | Web | 17. března 2016 v 15:32 | Reagovat

Také nejím margaríny, ale moc jsem netušila, v čem tkví to úskalí. To jsem se dočetla až tu http://snamanatomas.cz/je-margarin-kde-se-nachazi-nejde-vlastne-maslo/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
(c) 2006 - 2013 Nikolas (nickii.blog@email.cz)
zdroj obrázku v pozadí - zde