Sate ayam po česku (recept)

10. prosince 2012 v 10:19 | Nikolas |  vzkazník
O víkendu jsem dostala chuť na indonéské sate ayam, což jsou špízy z kuřecího masa s rýží a arašídovou omáčkou. Sice je to taková česká obnova, ale ono by bylo těžké (a taky drahé) sehnat všechny potřebné suroviny, takže jsem se s tímto receptem spokojila.



Myši na tyči - jak jsme tomuto jídlu začali v Indonésii říkat - jsou na přípravu velice jednoduché. Pro dvě porce potřebujeme jen:
  • 2 kuřecí prsa (může to být i jakékoli jiné maso, já osobně mám nejradši hovězí)
  • 1 malá cibule
  • chilli koření
  • arašídovou omáčku
  • sambal
  • máslo
  • mouka
  • špejle
Kde sehnat arašídovou omáčku? Ta je důležitou součástí jídla, proto se nedá vynechat, ani nahradit. Má totiž specifickou ostrosladkou chuť a bez ní bychom vlastně ani neuvařili žádný exotický oběd, ale nevýrazné maso s obyčejnou rýží, což by nás určitě moc neuchvátilo. Omáčku si buď můžete vyrobit, nebo koupit. Já ji koupila v Lidlu. Nemají ji tam pořád, ale jen při Asijském týdnu - jmenuje se Satay sauce a na fotce můžete vidět, jak vypadá. Její chuť sice není úplně přesná, ale já se ji pokusila dochutit právě sambalem a trochou másla a byla skvělá.
Kde sehnat sambal? Sice jsem si ten svůj přivezla z Indonésie, ale nedávno jsem zjistila, že se dá koupit i u nás. V obchodech najdete různé variace, ale nejlepší je od firmy ABC, i když na ten jsem tu bohužel zatím nenarazila. Každopádně, zde je článek o sambalu, pokud nevíte, co si pod tímto názvem představit. Jednoduše je to pikantní směs z chilli papriček a dalších surovin, která se také nedá moc nahradit. Různé sambaly můžete sehnat na asijských tržnicích. Ale my ho pro recept budeme potřebovat jen trochu na dochucení, proto to není zase taková hrůza, když ho nekoupíte.

Recept na arašídovou omáčku

Pokud jste nesehnali už hotový výrobek, nebo chcete jídlo opravdu autentické, přeložila jsem pro vás recept přímo z indonéské kuchařky. Samozřejmě je to ale náročnější varianta, a to i finančně.

2 čajové lžičky oleje
2-3 chilli papričky (konkrétně bird´s-eye chillies)
3 červené chilli papričky (red finger-length chillies)
3 stroužky česneku
200 g nesolených arašídů (loupaných a orestovaných)
1/2 čajové lžičky soli
3 polívkové lžíce palmového cukru (nebo hnědého cukru)
250 ml horké vody

Pokud se také tak ztrácíte v typech chilli papriček, doporučuju tuto stránku: Types of Peppers

Recept na satay

Ale protože je v názvu satay po česku, nebudeme si zatěžovat hlavu se sháněním různých exotických surovin. Vezmeme koupenou omáčku, přidáme do ní vodu (ve sklenici je hodně tuhá a my potřebujeme, aby skoro tekla) a přimícháme kousek másla. Je to jen na zjemnění chuti, i když do původního receptu nepatří vůbec. Vmícháme pár kapek sambalu a můžeme i kapku oleje a soli - Indonésani ale moc nesolí, takže spíš jen symbolicky.

Dáme si vařit rýži, která by měla být kvalitní a rozhodně by to neměla být taková ta klasický sypká v sáčku. My ale jinou doma neměli a samozřejmě se to taky dalo. Lepší je ji trochu rozvařit.

Maso si nakrájíme na malé kousky a napícháme na špejli. Okořeníme (chilli, sůl, pepř) a lehce posypeme moukou. Tohle je také česká úprava, která s původním receptem nemá nic společného. Bohužel. Originální satay se griluje na banánových listech, ale my máme často k dispozici jen pánvičku. Takže jsem satay smažila. Aby ale zůstalo maso šťavnaté, je na něm ta mouka. Co se smažení týče, neděláme to na prudko a hlavně ne na žádném olivovém nebo jiném oleji. Použijeme klasický slunečnicový (nebo palmový).


Nakonec osmažíme nakrájenou cibulku, kterou posypeme rýži. Arašídovou omáčku nalijeme přes maso, nebo ji podáváme v mističce vedle.


Vím, že od původního receptu jsem se hodně odchýlila, ale kupodivu mi to opravdu chutnalo indonésky a i u ostatních jsem viděla samé pozitivní reakce.
Ale nejsem žádný Babica, abych se něco snažila uvařit za každou cenu, takže pokud neseženete sambal nebo omáčku, raději recept nedělejte vůbec. Jen si o tomto výborném jídle uděláte špatnou představu. :)


Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Beth | Web | 10. prosince 2012 v 10:37 | Reagovat

Mňam, to vypadá úžasně! :)

2 Tai Todd | Web | 10. prosince 2012 v 10:37 | Reagovat

Nemůžu si pomoct, ale vždycky když vidím nějaký výrobek u nás, co je odjinud, nejraději bych ten regál rozkopala.Jak vidím tu arašídovou omáčku, to samé arašídové máslo, já oříšky nemám ráda, ale to burákové máslo jsem vždycky všude na dovolené snědla, babička mi ho koupila v čr a fuj, skoro vůbec nepomleté, obrovské kusy ořechů, mazat to nešlo, jo existuje sice jemné a hrudbé, ale v čr se prodává jen to hrubé a je to asi jako kdybych do normálního másla přimíchala pomlácené buráky :D Děs, tady  v uk, aspon když si dám b. máslo vím, že se neudusím při požitá celýho ořechu, protože je to jemńoučké

3 Nikolas | Web | 10. prosince 2012 v 10:52 | Reagovat

[2]: Tohle, co se prodává v Lidlu při Asijském týdnu, je vyrobeno v Thajsku. A je dobré, dobře pomleté. :) Ale jo, většinou jsou ty výrobky děs a hrůza, já osobně teda burákové máslo moc nemusím.

4 pavel | Web | 10. prosince 2012 v 11:39 | Reagovat

Už delší dobu jsem chtěl ochutnat i arašídové máslo, tak se po ní podívám.

5 Terka | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 11:47 | Reagovat

Vypadá to rozhodně zajímavě a kdybych psala z domu, ze "svého" prohlížeče, dala bych si to do záložek :)

6 Japonský dům a rozhovory | Web | 10. prosince 2012 v 13:54 | Reagovat

Téda, tak tenhle recept vypadá velmi ladodně, pokud najdu takové suroviny, určitě vyzkouším.

7 Arvari | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 14:30 | Reagovat

Sakra, tak tohle vypadá hodně, hodně dobře... =D

8 lovitka | Web | 10. prosince 2012 v 16:15 | Reagovat

Bomba! A já si tu furt lámu hlavu, co uvařit... Indonésie mě vůbec nenapadla, a přitom to jídlo je výborné. Moc děkuji za recept :)

9 Pavel | Web | 18. prosince 2012 v 4:15 | Reagovat

Sambal Asli! :-D

10 Nikolas | Web | 18. prosince 2012 v 17:53 | Reagovat

[9]: No jo, ten doma nemůže chybět. :))

11 Danka Hrachovcová | E-mail | Web | 18. března 2013 v 20:10 | Reagovat

osobně můžu doporučit z vlastní zkušenosti tento http://www.slehace.cz/rucni-slehac-philips-hr/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
(c) 2006 - 2013 Nikolas (nickii.blog@email.cz)
zdroj obrázku v pozadí - zde